Гр.Монтана е разположен в Северозападна България и се намира на първокласен път Е79 Видин-Монтана-Враца-София. Разстоянието по този път до Видин е 90 км, до Враца 45 км и до София 150 км. Най-краткият път до София е през Берковица и прохода „Петрохан” – 100 км. Монтана е областен и общински център на област Монтана и община Монтана.

Градът е с население около 46 000 жители.

В близост до Монтана са разположени различни природни и културно-исторически забележителности. На 50 км. от Монтана е гр. Белоградчик, известен с уникалните скални образувания „Белоградчишки скали”. На 17 км. от гр. Белоградчик се намира една от най големите и най красиви пещери в България – Магурата. Друга изключително красива пещера в близост до гр. Монтана е Леденика. Разстоянието до нея от Монтана е 60 км., като се минава през гр. Враца.

На 30 км от Монтана, между китните градчета Вършец и Берковица, се намира Клисурският манастир – един от най големите и красиви манастири в България, основан през 1240 г. Заслужава си да се видят и Лопушанският манастир /на 20 км от Монтана/, както и Чипровският манастир и гр. Чипровци / на 35 км /.

Вторият по големина язовир в България / общ обем 506 млн. м3 /, разположен само на 500 м от гр. Монтана, предлага чудесни условия за любителите на спортния риболов.